Pić czy nie pić? Oto jest pytanie!

 
Podstawowym warunkiem zdrowia człowieka jest odpowiednio zbilansowana dieta. Ta stara prawda, głoszona przez ojca medycyny – Hipokratesa, już w IV w. p.n.e., współcześnie często ginie w natłoku informacji związanych z zasadami prawidłowego żywienia. Warto więc kierować się wytycznymi specjalistów, np. Instytutu Żywności i Żywienia – polskiej instytucji naukowej opracowującej te zasady.
 
O ile osoby dorosłe same ponoszą konsekwencje błędnych wyborów żywieniowych, to w przypadku dzieci sprawa jest bardziej skomplikowana. Dlatego na uwagę zasługują programy edukacyjne, takie jak, np. „Mamy kota na punkcie mleka”, finansowany z Funduszu Promocji Mleka, dzięki czemu bezpłatny dla szkół.
 
Zacznijmy od tego, że mleko oraz produkty mleczne zawierają pierwiastki śladowe, tj. Zn, Fe, I, Se, Co, Mo, F, Mn, Cu. Choć organizm ludzki nie potrzebuje ich w dużej ilości, powinny być dostarczane w odpowiednich dawkach, gdyż niepokrycie zapotrzebowania organizmu na mikroelementy może prowadzić do groźnych konsekwencji i zaburzeń jego funkcjonowania.
 
Prócz tego produkty nabiałowe bogate są w witaminy z grupy B, A, D, E i K, które budują naturalną odporność naszego organizmu. Witamina A dodatkowo ma wpływ na wzrok, tak ważny szczególnie u uczniów, jest również niezbędna w tworzeniu szkliwa nazębnego. Witamina K zaś zapewnia prawidłową krzepliwość krwi oraz zapobiega krwawieniom wewnętrznym. Natomiast witamina E ma działanie antyoksydacyjne i przeciwdziała starzeniu się skóry.
 
Dodatkowo mleko bogate jest w składniki mineralne, takie jak: wapń, sód, potas, fosfor, odpowiedzialne za wzrost odporności organizmu i jego prawidłowe funkcjonowanie. Co więcej, fosfor i wapń odpowiedzialne są za zdrowe i mocne kości.
 
Nawyki żywieniowe trzeba kształtować od najmłodszych lat. Warto zacząć od wyrobienia zwyczaju spożywania wartościowych śniadań oraz od obecności w diecie dziecka produktów o wysokich walorach odżywczych, a mleko krowie i jego przetwory są wartościowym, najłatwiej przyswajalnym źródłem wapnia i białka. Właściwości odżywcze mleka krowiego trudno kwestionować: białko mleka jest lekkostrawne i zawiera aminokwasy egzogenne, których organizm ludzki nie potrafi sam wytwarzać.
 
Co ważne, mleko jest tanim i ogólnodostępnym produktem, który pozwala też na wyczarowanie wielu ciekawych potraw, nie tylko dostarczających dzieciom i młodzieży wartości odżywcze i wzbogacających dietę, ale też smacznych.
 
Mamy kota na punkcie mleka

Projekt „Mamy kota na punkcie mleka” realizowany jest przez Polską Izbę Mleka i sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka ma na celu przekazania informacji na temat mleka i produktów mlecznych.

 
Materiał przygotowany na zlecenie Polskiej Izby Mleka.