WARSZAWA – Jak smakuje sztuka? Warsztaty dla rodzin z dziećmi » EgoDziecka

12/08, godz. 12.00 | „Piegi z maku, suknia ze szpinaku”
Prowadzenie: Iga Fijałkowska, Anna Szary

Czy liść sałaty może stać się elegancką suknią, a skórka od jabłka zastąpić zwiewny szal? Na warsztatach w U-jazdowskim wszystko jest możliwe! W jaki sposób można wykorzystać jedzenie w sztuce? Czy produkty spożywcze mogą stać się materiałem do stworzenia dzieła sztuki? Podczas spotkania zbadamy inspiracje sztuką w kuchni i odwrotnie. Poznamy szalone pomysły artystów, obejrzymy jadalne rzeźby i krajobrazy, malarskie ciasta, kanapki jak z muzeum i warzywne instalacje. Stworzymy również wyjątkowe ilustracje bazujące na jedzeniu oraz kompozycje z ziół.

26/08, godz. 12.00 | „Ławka na dwie ręce”
Prowadzenie: Dariusz Skibiński – aktor i reżyser

Podczas warsztatu zainspirowani wystawą Laury Limy Pokój i pół sprawdzimy jak działają żywe obrazy. Zasiądziemy w dziwnych ławkach i będziemy starali się wykonywać najprostsze czynności, które na co dzień nie sprawiają nam problemów. Celebrując gesty i sytuacje będziemy tworzyć historie zwykłe, dziwne, śmieszne, szalone…   Wykorzystamy zjawisko synestezji, żeby poszerzyć percepcję i wyobraźnię uczestników działań. Na warsztatach postaramy się wyjść poza schematy myślowe, a tym samym przyczynić się do rozwoju kreatywności dzieci. Spotkania będą pretekstem, aby przyjrzeć się sztuce nie tylko okiem, ale też nosem, uchem, ręką i językiem.  

Poznamy artystów przez pryzmat smaków, zapachów, odgłosów i tekstur obecnych na obrazach, zdjęciach czy filmach. Pokażemy sztukę w szerszym kontekście kulturowym. Będziemy doświadczać jej i smakować wszystkimi zmysłami. Podczas warsztatów nie zabraknie wspólnego mieszania, nasłuchiwania, wąchania i szatkowania – wszystkie sposoby kontaktu ze sztuką są dozwolone. Przez rozmaite smaki sztuki przeprowadzą uczestników edukatorzy, artyści oraz goście ze świata kuchni i dizajnu. 

Dodano do koszyka.
0 produktów - 0,00