Cukier dzieci nie krzepi – recenzja książki » EgoDziecka

Cukier nie dostarcza żadnych witamin i składników mineralnych, daje jedynie tzw. puste kalorie, których nadmiar prowadzi do odkładania tkanki tłuszczowej, a w konsekwencji do otyłości, która grozi wieloma  chorobami. Naukowcy szacują, że co piąte dziecko w Polsce ma nadwagę. To alarmujące dane. Jak zatem uchronić dzieci przed nieprawidłową dietą, która zagraża ich zdrowiu? Jak rozpoznać szkodliwe produkty i czym je zastąpić? W tym zadaniu rodzicom może pomóc książka „Cukier dzieci nie krzepi” autorstwa Jacoba Teitelbauma i  Deborah Kennedy.   Autorzy przedstawiają między innymi negatywne skutki diety obfitej w cukier (próchnica, złamania, niepokój, cukrzyca, choroby serca, nadciśnienie, ADHD). W pierwszym rozdziale dowiemy się, od czego możemy rozpocząć wyeliminowanie cukrów w diecie dziecka – przedstawiono tu wiele cennych rad, jak najlepiej uczyć i motywować nasze pociechy. W tym rozdziale znajdziemy również wskazówki, jak wyjaśnić dzieciom w różnym wieku, dlaczego pozbywamy się  z ich diety cukru, a korzystając z arkusza zamieszczonego na końcu rozdziału, możemy łatwo obliczyć dzienne spożycie cukru przez dzieci. W drugim rozdziale autorzy skupiają się głównie na wyeliminowaniu cukrów płynnych, czyli na tym wszystkim, co powinniśmy wiedzieć o sokach, mlekach smakowych czy napojach gazowanych. Rozdział trzeci pomoże rodzicom w komponowaniu zdrowych i pożywnych śniadań dla dzieci, nawet jeśli na ich wykonanie mamy tylko kilka minut. Natomiast rozdział czwarty to istna skarbnica wiedzy o zdrowych przekąskach, które, jak się okazuje, też mogą być smaczne i słodkie.  

Nie jestem lekarzem, ale rodzicem i po przeczytaniu tej książki wiem, co moje dziecko powinno jeść i jak powinny wyglądać jego śniadania czy przekąski. Warto bowiem zastąpić batoniki czy śniadaniowe płatki czekoladowe zdrowymi batonikami zbożowymi własnej roboty. W końcu zdrowe dzieci to szczęśliwe dzieci. I rodzice również.

Dodano do koszyka.
0 produktów - 0,00