„Najlepsze przepisy dla całej rodziny” – przepis na ciasto pomarańczowe z czekoladą

Ciasto pomarańczowe z czekoladą

 
Składniki:
• szklanka mąki migdałowej
• ½ szklanki mąki gryczanej lub jaglanej
• 1⁄3 szklanki oliwy z oliwek
• duża pomarańcza – miąższ
• sok wyciśnięty z dużej pomarańczy
• szczypta soli
• 1 i ½ łyżeczki sody oczyszczonej
• łyżka słodu daktylowego/brązowego cukru
• łyżka pokrojonych kawałków gorzkiej czekolady
 
Przygotowanie:
1. Mąkę przesypujemy do miski.
2. Dodajemy sodę oczyszczoną.
3. Dodajemy słód daktylowy lub cukier i dokładnie mieszamy.
4. Wlewamy sok z pomarańczy, dorzucamy miąższ (bez skórki i błonek) oraz skórkę z połowy pomarańczy utartą na najmniejszych oczkach tarki.
5. Wolno wlewamy oliwę i dodajemy pokrojoną czekoladę, delikatnie mieszając.
6. Okrągłą formę (średnica 16-20 cm) lub małą keksówkę (długość ok. 20 cm) smarujemy olejem lub wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto.
7. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na 40-45 minut.
8. Serwujemy z półplasterkami lub cząstkami świeżej pomarańczy.

Ciasto pomarańczowo czekoladowe


Najlepsze przepisy dla całej rodziny

Szkoła na Widelcu. Najlepsze przepisy dla całej rodziny
Grzegorz Łapanowski, Maia Sobczak
wyd. Publicat, 2014