„Najlepsze przepisy dla całej rodziny” – przepis na ciasto pomarańczowe z czekoladą » EgoDziecka

Ciasto pomarańczowe z czekoladą

• szklanka mąki migdałowej • ½ szklanki mąki gryczanej lub jaglanej • 1⁄3 szklanki oliwy z oliwek • duża pomarańcza – miąższ • sok wyciśnięty z dużej pomarańczy • 1 i ½ łyżeczki sody oczyszczonej • łyżka słodu daktylowego/brązowego cukru • łyżka pokrojonych kawałków gorzkiej czekolady 1. Mąkę przesypujemy do miski. 2. Dodajemy sodę oczyszczoną. 3. Dodajemy słód daktylowy lub cukier i dokładnie mieszamy. 4. Wlewamy sok z pomarańczy, dorzucamy miąższ (bez skórki i błonek) oraz skórkę z połowy pomarańczy utartą na najmniejszych oczkach tarki. 5. Wolno wlewamy oliwę i dodajemy pokrojoną czekoladę, delikatnie mieszając. 6. Okrągłą formę (średnica 16-20 cm) lub małą keksówkę (długość ok. 20 cm) smarujemy olejem lub wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. 7. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na 40-45 minut. 8. Serwujemy z półplasterkami lub cząstkami świeżej pomarańczy.

Szkoła na Widelcu. Najlepsze przepisy dla całej rodziny Grzegorz Łapanowski, Maia Sobczak

Dodano do koszyka.
0 produktów - 0,00