Wiem, co jem – recenzja książki „Czemu nie jesz warzyw? Kuchnia wegetariańska dla całej rodziny”


Oprócz tego powinniśmy jeść marchewki, paprykę, pomarańcze, kiwi, rzodkiewki, pomidory, ogórki. W książce znajdziecie wiele cennych informacji, a tym m.in. jak wykorzystać warzywa i owoce w diecie wegetariańskiej, jak komponować zdrowe i smaczne przysmaki dla najmłodszych. Autorka wprowadza czytelników w świat zdrowego odżywiania, opowiada o produktach żywnościowych, których nie powinno zabraknąć w naszej kuchni. Przedstawia wskazówki, jak przygotowywać codzienne posiłki, podpowiada, jak się odżywiać w ciąży i w czasie laktacji. Wcale nie musimy być wegetarianami, żeby korzystać z tej książki. Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie, nawet mięsożercy skuszą się na krokodyla Tarzana.
 
W początkowych rozdziałach autorka w sposób jasny i przystępny tłumaczy czym właściwie jest dieta wegetariańska i na jakich produktach się opiera jej menu. Przedstawia w książce najzdrowszą formę wegetarianizmu: dietę mleczno-jajeczno-roślinną. Autorka pochodząca z Hiszpanii od wielu lat zajmuje się zdrowym odżywianiem i ogólnie zdrowym trybem życia. Autorka ponad trzydzieści lat temu sama zdecydowała się na tę dietę, więc zna wszystko z autopsji.
 
A jak zachęcić dzieci do zdrowego odżywiania? To bardzo proste, wystarczy włączyć dzieci do przygotowania posiłków. Nie należy także całkowicie zakazywać dzieciom próbowania takich rzeczy, jak żelki, chipsy czy lody. W kolejnym rozdziale znajdziemy istotne informacje o podstawowych składnikach odżywczych, czyli węglowodanach, białku, tłuszczach, witaminach. Według autorki, i wielu lekarzy i dietetyków, jednym z sekretów zrównoważonego odżywiania jest jedzenie posiłków o stałych porach. I znowu niby każdy z nas o tym doskonale wie, ale nie zawsze zjadamy śniadania, a potem najadamy się wieczorami.
 
Jednak największym plusem książki są wspaniale skomponowane przepisy. Bogactwo witamin, roślin, a przede wszystkim niebanalne podanie (jak na przykład mysi autobus z ogórka i rzodkiewek, które są myszkami). Ciekawe połączenia smakowe, interesujące nazwy i łatwe wykonanie, choć wymagają od nas trochę zaangażowania, na pewno  skuszą maluchy do jedzenia warzyw i owoców. W książce czytelnicy znajdą także przepis na rajskiego ptaka, ciuchcię z chleba tostowego, indiańskie tipi, lody sorbetowe i wiele, wiele innych.
 
Na końcu znajduje się dokładny spis wszystkich potraw, który ułatwia nam odszukanie danej potrawy. Oprócz tego znajdziemy także miejsce na własne przepisy. Książka w doskonałej szacie graficznej i twardej oprawie będzie pięknie prezentować się na półce. Pozycja obowiązkowa dla rodziców i ich dzieci. Naprawdę niewiele trzeba, żeby posiłek był świetną zabawą i w dodatku zdrową. Polecam!
 
Autor: Mercedes Blasco
Tytuł: Czemu nie jesz warzyw?
Wydawnictwo: Jedność
Kategoria: Poradnik
Liczba stron:
Wiek: 12+
Moja ocena: 5/5